Захищає печінку і жовчний міхур: доведені нові корисні властивості популярного напою

2

Міжнародна команда вчених з Європи, Бразилії і США вирішила покласти край дискусіям про користь або шкоду кави, і провела серію експериментів з кофеїном на тварин. В результаті дослідники прийшли до висновку, що кофеїн сприяє захисту мозку від характерних вікових проблем, пов’язаних з нейродегенерацией.

Зокрема, досліди на мишах показали, що кофеїн блокує рецептор А2А, провокуючий вікове погіршення роботи мозку, що викликає проблеми з пам ” яттю і збільшення гормонів стресу.

«Аденозиновый А2А-рецептор є мішенню для кофеїну. У моделях на тварин кофеїн блокував дані рецептори і усував недоліки пам’яті і стресу, повертаючи мозок щурів до нормальної роботи», — йдеться в звіті учених щодо дослідження.

Крім того, у публікації повідомляється, що кофеїн не тільки здатний зупиняти старіння мозку. Звичка щодня пити каву також дуже корисна для підтримки здорових функцій печінки і жовчного міхура. Експерти констатують, що вживання кави служити профілактикою раку і цирозу печінки.

Також, згідно з наявними даними, вживання трьох чашок кави в день знижує ризик смерті, який асоційований з хворобами кровообігу і травлення. Крім цього, звичка пити каву без вершків і цукру поліпшує механізми контролю рівня цукру в крові і запобігає епізоди її різкого підвищення.