Вчені з’єднання ясували, як алкоголь і їжа впливають на мозок

2

Алкоголь і жирна їжа однаково сильно пригнічують активність центру голоду, але діють різними шляхами. До такого висновку прийшли американські вчені з університету Пенсільванії.

В ході експерименти дослідники вимірювали нейронну активність у голодних мишей. Піддослідним гризунам давали або їжу, або спиртне. Результати показали, що обидва варіанти однаково впливали на / нейрони, що беруть участь у прийомі їжі та винагороді. Однак сигнали в мозок доходили різними шляхами.

У разі прийому їжі каналом передачі інформації від шлунковокишкового тракту до мозку виступав блукаючий нерв. Саме він відповідає за передачу харчових сигналів так званим «нейронам голоду». Алкоголь же отримує доступ до цих нейронів і пригнічує їх активність безпосередньо через кровотік, не зачіпаючи островкові кору, блукаючий нерв і інші області мозку, пов’язані з голодом і насиченням.

Крім того, жирна їжа і алкоголь однаково стимулювали центр задоволення, але відбувалося це з допомогою різних механізмів.

Таким чином, навіть при наявності схожих властивостей сп’яніння і ситість викликають різні відчуття і по-різному впливають на поведінку, считают вчені.