Вчені розповіли, в чому небезпека рису для здоров’я

78
фото: depositphotos.com

Рис є основою раціону не лише в Азії, але і в усьому світі. Проте, ця культура не настільки корисна, як вважалося раніше. Американські вчені з’ясували, що рис – “чемпіон” за вмістом миш’яку, причому в біодоступній формі.

Високий рівень миш’яку фіксується в усіх сортах рису, симптоми отруєння цією речовиною з’являються не відразу, проте багата рисом дієта може привести до різних захворювань, включаючи рак, серцево-судинні хвороби і проблеми з мозковою діяльністю.

Професор Чжен Чжоу з Університету Індіани розповів, що його колеги проаналізували 143 наукові публікації, які присвячені метаболізму миш’яку і його здатності накопичуватися в різних продуктах харчування. Виявилось, що 70-90 відсотків миш’яку може всмоктуватися в рисові зерна під час розвитку рослини, після чого речовина потрапляє в травний тракт людини, де може накопичуватися з часом.

Прибічники здорового харчування рекомендують заздалегідь замочувати рис, потім ретельно промивати його і варити у великій кількості води. Таким чином можна зменшити вміст шкідливих речовин в крупі, відомій своїми адсорбційними властивостями.