Вчені назвали самий корисний спосіб приготування кави

2

Кавомани по всьму світу знають, що немає напою краще, ніж кава. Його підбадьорливий аромат і насичений смак моментально піднімають настрій, заряджають бадьорістю і роблять трохи щасливішими. І хоча одні не можуть прожити своє життя без чашки ароматного еспресо, капучіно або вранці, інші считают, що напій із зерен шкідливий для здоров’я. Вчені провели дослідження і виявили, який вид кави пити таки корисно.

Стало відомо, що найкорисніше пити фільтр-кави, пише 24 канал. Кажуть, його смак стабільний, а вплив людського фактору зведено до мінімуму. Не дивно, що за статистикою, саме фільтр-кави, а не еспресо або каву по-східному, є найпопулярнішим кави в світі. Найбільше фільтр-кави споживається американцями, саме тому напій часто називають кава по-американськи. Тільки не плутайте з американо – еспресо, розведеним водою.

Відзначимо, що якщо для еспресо, американо використовується кави більш темного обсмажування і напій виходить з щільним тілом, що володіє гірчинкою і фортецею, то світла обжарювання зерна під фільтр-кави повніше розкриває дескриптори смаку, за яким можна дізнатися про країну походження та спосіб обробки зерна.

Готують фільтр-кави в крапельної кавоварки: зерна середнього або грубого помелу засипають у спеціальний фільтр і обдають гарячою водою. Пропорція для фільтр-кави: 65 г кава середнього помелу на 1 літр води. Подають напій у великих кухлях по 200-220 мл.

Здавна, як фільтр для кави використовували полотно, а також металеві та керамічні пристосування, поки в 1908 році фрау Мелітта Бенц з Дрездена не придумала зробити фільтр-воронку з шкільної промокашки.

А вісь першу фільтр-кавоварку винайшов французький архієпископ Ж. Б. Беллуа в 1800 році. Вона складалася з посудини для гарячої води, фільтр і чаші для готового напою. Посудину ставили на чашу, між ними укладали паперовий фільтр. В посудину наливали гарячу воду, і вона крапля за краплею проходила через фільтр. Звідси й назва “краплинна” у нас або “filter coffee” в англійському варіанті. Електричні фільтри-кавоварки, які готують каву за 5-7 хвилин, з’єднання явилися в 50-х роках XX століття.

До речі, в Америці довго вважали, що у фільтр-кави менше кофеїну, ніж в еспрессо, тим він корисніший. Насправді кофеїну більше як раз у фільтр-кави, тому що в процесі приготування напій довго контактує з водою.

Особливою популярністю фільтр-кави користується в Північній Європі. Так, фіни, які п’ятому ють каву більше за всіх у світі, по 5 раз в день готують напій, що бадьорить в крапельної кавоварки.

Як бачимо, фільтр-кави хороший у всьому – сама краплинна кавоварка недорога і проста у використанні, напій швидко готується, і, головне – його багато, а він подається, як правило, у великих кухлях об’єднання об’ємом 200-220 мл, званих “mug”.
Hyser