Чому сало і солона риба можуть бути по-справжньому небезпечні

5

Багато люблять карпаччо, тартар, севіче, сало, суші або строганину, однак ці страви можуть бути по-справжньому небезпечні.

Як розповіла лікар-паразитолог Олена Чернишова, м’ясо і рибу в жодному разі не можна їсти без термічної обробки, інакше там можуть залишитися личинки.

– Забудьте про відбивну з кров’ю. Середня просмаження теж небезпечна – ви не знаєте, яке м’ясо пустили в расход. Особливо небезпечно м’ясо диких тварин. Невідомо, де його продають, там є ветеринарний контроль. Якщо ви купуєте м’ясо на дорозі або у своїх знайомих, його треба варити довго і невеликими шматками, — зазначила Чернишова.

Достатня температурна обробка для м яса – варити не менше півтора годин. Непроваренное м’ясо веде до того, що в організмі людини розвиваються гельмінти.

Гельмінтоз — поширене паразитарне захворювання, наприклад, у рибалок або мисливців, які неправильно приготували свій улов або здобич.

Буває так, що гельмінтозом люди довго хворіють, але не розуміють, що з ними відбувається. Тільки досвідчений лікар-інфекціоніст може визначити причину, опитавши пацієнта про особливості його живлення і захоплення.

Солона риба — теж сумнівне задоволення, каже експерт. Справа в тому, що при недостатній проморозке риби там зберігаються личинки, а потім можливий гельмінтоз.

Більше того, небезпечно може бути навіть сало з прожилками м яса, попереджує лікар-паразитолог.

— Сало заморожують без термічної обробки. Сам жир менш небезпечний, личинки містяться в м’ясної частини, — сказала Чернишова.